MOVING CULTURES

HISTORIEK

1985-1989 Actiegroep Fietsen tegen racisme
1990 stichting culturen in beweging vzw
1995 oprichting wereldburgerschapscollectief Kundabuffi
1998 oprichting wereldmuziekensemble kundabuffi
2000 oprichting wereldcultuurcollectief moving cultures
2003 oprichting cultuurwerkplaats gondwana

 

 

Ontstaansgeschiedenis

Van 1985 tot 1989 werd vanuit het Jongeren Advies Centrum te Genk een jaarlijkse landelijke actieweek tegen racisme gecoördineerd met betrokkenheid van een amalgaam van organisaties, kunstenaars en activisten in een mobiele creatieve manifestatie doorheen Vlaanderen en Brussel.

De ervaringen van deze groepsdynamische sociale actie deden enkele kernleden overgaan tot de oprichting van een onafhankelijke eigen structuur voor de verdere ontwikkeling van het methodisch en organisatorisch kader om in eerste instantie een permanente brede maatschappelijke input te creëren met nieuwe ideeën en concepten inzake culturele diversiteit.

 

 

CULTUREN IN BEWEGING vzw

In februari 1990 werd de vzw Culturen in beweging opgericht en gehuisvest in de gebouwen van Elcker-Ik Antwerpen, de huidige Peperfabriek. Als doelstelling werd gekozen voor een positieve benadering van interculturaliteit via het concept wereldburgerschap en werd het inhoudelijk verruimd met het begrip duurzame (internationale) ontwikkeling. 

Vanuit een methodisch model voor actietherapie en met een experimentele academische opvolging vanuit de Preventieve Projectmethode o.l.v Frits De Cauter (Onderzoeksgroep Walgrave KUL Leuven) werd een eerste aanzet gegeven voor een actieve werking met een experimenteel groepsdynamisch sociaal-artistiek evenement aan de kust (DeZomerKusTour) .

Van 1991-1994 werden via interculturele uitwisselingen en experimentele projecten in jeugd- en welzijnswerk, onderwijs en bijzondere jeugdzorg inhoud en netwerk verfijnd en ten slotte omgezet in een eigen organisatorisch en methodisch concept. 

 

 

Kundabuffi

Uit de samenwerking van activisten, vormingswerkers en kunstenaars ontstond een eigen specifiek profiel van activiteiten dat in 1995 tot de oprichting leidde van het sociaal artistiek collectief voor wereldburgerschap Kundabuffi in een onafhankelijk autonoom cultuurcoöperatief model als ‘speerpunt voor maatschappelijke transitie via culturele guerilla in de samenleving’.

Kunst en cultuur worden hierbij als medium gebruikt voor de uitdrukking en ervaring van concepten als  wereldburgerschap en duurzame ontwikkeling via educatieve en belevingsgerichte programma’s en sociaalartistieke projecten voor onderwijs en verenigingsleven waarvan verschillende als een levend organisme tot vandaag functioneren in een uitgebreid permanent aanbod.

Met de ondersteuning van stille krachten in het Vredeshuis te Gent, Unicef, ABOS/KLeur Bekennen en in een netwerk van onderwijs, jeugdwerk en welzijnsinstellingen werd een coöperatief organisatiemodel geïnstalleerd waarbinnen creatieve, niet-conventionele geesten in een divers disciplinair multi-cultureel kader elkaar konden ontmoeten en tot samenwerking komen waardoor het project kon uitgroeien tot een permanent platform voor geëngageerde muzikanten en kunstenaars met uiteenlopende projecten en realisaties.   

 

 

 

Wereldmuziekensemble kundabuffi

Het enthousiasme voor een transculturele kruisbestuiving bracht een bont gezelschap muzikanten ertoe in 1998 een artistieke dimensie aan het collectief voor wereldburgerschap toe te voegen door de oprichting van een muziekcollectief onder dezelfde naam: Kundabuffi

De oorspronkelijke bezetting bestond uit de initiatiefnemers Souleymane Kienore (Burkina Faso) en Patrick Thijs (België), Walter Baeken (België) , Umberto Filippetti (Italië), Apu Das (Bangladesh), Ndiaga Mbengue Laye (Senegal) en Bram Veneman (Nederland).

Hieronder kan je de eerste (en enige) CD beluisteren,opgenomen in 1999 in eigen beheer.

 

Eind 1999 overleed mede-oprichter Souleymane Kienore in een verkeersongeluk, vlak na de opnames van deze eerste productie.  Het ensemble evolueerde tot het huisorkest van het project Kundabuffi  met wereldmuziek en -dans, straat- en muziektheater, interactieve muziek en dansbeleving en diverse artistieke projecten voor publieke interculturele evenementen.

Gedurende bijna 3 decennia werd het collectief verrijkt met de occasionele participatie van een uitgebreide groep artiesten uit alle windstreken: Jibendra Narayan Goswami, Mani Shankar Tripathi, Bhumika Parekh, Anita Roy, Amargeeth Singh uit India – Mahmoud Barkou, Abdelli uit Algerije – Maria Palatin uit Duitsland – Ayküt Dursen uit Turkije – Moussa Dembele, Souleymane Dankambary, Abdoul Razak Dankambary, Désiré Somé, Rima Lam uit Burkina Faso – Paco Diatta, Tafa Diouf,  Sidi Cissokho, Bao Sissoko, Bouka Sow,  Issa Sow, Malang Diolo, Ousmane Thior, Abdoulaye Ndong, Boubou Diouf, Ze Ndieye, Ada Diop, Indou Fatou Ndieye uit Senegal – Abdallah Bouayis uit Marocco – Made Wardana/Saling Asah uit Indonesië – Alexandre Grafite Rodrigues uit Brazilië – Juan Luis uit Cuba – José Luiz uit Ecuador – alsook uiteraard een hele reeks muzikanten en artiesten uit de regio: Erwin Van Gorp, Kasper Baele, Leen Minten, Tom François, Huub Habets, Jamal El Ghalid, Jean-Marie Rajewski, Luc De Cock, Luc Vandael, Bert Peyffers, Juan & Yaninda Carreras, …

Kundabuffi is nog altijd als muziekensemble actief met eigen conceptuele wereldmuziek met als kern oprichter Patrick Thijs, Souleymane Dankambary, Oscar Sempa, Malang Diolo en Bhumika Parekh en een uitgebreid collectief van oude en nieuwe mensen.    

 

 

Moving cultures

De behoefte aan een bredere interculturele organisatorische samenwerking op meer domeinen dan enkel het artistieke of educatieve aanbod leidde in 2000 tot de oprichting van een platform voor wereldcultuur dat meer ruimte liet voor samenwerking op andere domeinen dan wereldburgerschapseducatie: transpersoonlijke en transculturele methodiek- en projectontwikkeling/procesbegeleiding, organisatorische ondersteuning voor interculturele ontmoeting, uitwisseling en internationale samenwerking.

Met een netwerk van projecten in binnen- en buitenland worden kleinschalig kennis en middelen gebundeld voor een wederzijdse meerwaarde voor artiesten, artistieke projecten, sociale en educatieve initiatieven en sociaalartistieke projecten in diverse vormen: individuele ondersteuning, projectbegeleiding, representatie, overleg, financiering en noodhulp. Met vallen en opstaan werden doorheen de jaren op deze wijze diverse duurzame samenwerkingsverbanden gesmeed over verschillende grenzen heen.    

 

 

GONDWANA

In 2003 werd de werking ondergebracht in een klein domein in de natuur in Hechtel met een eigen productieruimte en muziekstudio, alsook verblijfsmogelijkheden voor kleinere projecten. Sindsdien fungeert de locatie als permanente artistieke cultuurwerkplaats en verblijfslocatie voor artiesten en medewerkers van het collectief  en occasioneel als activiteitenlocatie voor eigen of andere initiatieven.

De laatste jaren ontwikkelt zich hieruit meer en meer een lokaal aanbod van belevingsgerichte activiteiten met transpersoonlijke thema’s.   

 

 

realisaties

1990-2022

 

EDUCATIE

ERVARING

EXPRESSIE

ONTMOETING

UITWISSELING

SAMENWERKING

 

 

 

 

1990-1995

De zomerkusttour Culturen in beweging 1990

Interculturele uitwisselingen

Experimentele projecten in onderwijs, jeugd- en welzijnswerk

Methodiekontwikkeling, projectontwikkeling, procesbegeleiding

1995 

Oprichting Kundabuffi: wereldburgerschapscollectief 

‘Kundabuffi’s klanksprookjes: schoolvoorstellingen (84)

 Kundabuffi’s Experience: klankbelevingsimprovisaties Kerkrade – Eindhoven – NL/D/B

Sensibiliseringscampagne Ontwikkelingseducatie ism ABOS en BRT-radio 

UNICEF-speelgoedtentoonstelling  Vredeshuis Gent

1996  

Kundabuffi: schoolvoorstellingen (50)

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent (50)

Kleur Bekennen campagne Belgische kust juli/aug.

Beatmasters unplugged: Sociaalartistiek project met andersvalide jongeren

Uitwisselingsproject rond klankwerk in diverse culturen 

1997

Kundabuffi: schoolvoorstellingen (80)

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent (50)

Kleur Bekennen campagne juli/augustus

Docudrama voor secundair onderwijs rond vluchtelingen Vredeshuis Gent

Creatief klankproject met andersvalide kinderen

Project Inheemse volkeren (Stichting Barramundi NL)

Concertreeksen boventoonzang en inheemse instrumenten (NL/D/B)

Gong- en percussiehappening (D/I)

Time-out project Bijzondere Jeugdzorg

Klank- en lichaamswerk

1998

Oprichting wereldmuziekensemble Kundabuffi 

Kundabuffi: schoolvoorstellingen (98)        

Kundabuffi’s schatkamer:  Vredeshuis Gent (50)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (80)

Wereldmuziekconcerten (30)

Kleur Bekennen Campagne juli/aug

Muziekeducatief project met Bijzonder Onderwijs: (10)

Project Burkina Faso: uitwisseling en samenwerking met Surutu Kunu in Ouagadougou

1999

Kundabuffi: schoolvoorstellingen (80)        

Kundabuffi’s schatkamer:  Vredeshuis Gent (50)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (50)

Concerten (30)

Kundabuffi: CD-productie

Mundiaal muziekeducatief project met Bijzonder Onderwijs: (10)

2000 

Oprichting artistiek collectief/platform Moving Cultures

Kundabuffi: schoolvoorstellingen (178)      

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (88)

Concerten (18)

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent (40)

Kundabuffi’s schatkamer:  Provinciale Bibliotheek Hasselt (30)

Kundabuffi’s beatmasters: mundiaal muziekeducatief project Bijzonder Onderwijs: (4)

Project Burkina Faso: uitwisseling met Surutu Kunu/Nécrée in Ouagadougou

Project Varanasi: uitwisseling en samenwerking met Indië

Concertreeks Indische klassieke muziek

CD-productie Indische klassieke muziek

Concertreeks gevangenissen en vluchtelingencentra

2001

Kundabuffi: schoolvoorstellingen (182)      

Kundabuffi’s schatkamer: Vredesmaand mei – Vredeshuis Gent (60)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (135)

Kundabuffi: concerten (23)

Kundabuffi’s beatmasters unplugged: mundiaal muziekeducatief project met Bijzonder Onderwijs

Project Burkina Faso: uitwisseling met Surutu Kunu/Nécrée in Ouagadougou

Project Varanasi: uitwisseling en samenwerking met India

Concertreeks Indische klassieke muziek

Concertreeks gevangenissen/vluchtelingencentra/instellingen

CD-productie Native Soil

2002

Kundabuffi: schoolvoorstellingen (172)      

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent (50)

Kundabuffi: concerten (15)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (146)

Moeder Aarde en de Kokakolakid: project duurzame ontwikkeling

Kundabuffi’s beatmasters unplugged: mundiaal muziekeducatief project met Bijzonder Onderwijs

Gondwana: cursussen en lezingen etnische muziek

Project Burkina Faso: uitwisseling met Surutu Kunu/Nécrée in Ouagadougou

Concertreeks traditionele westafrikaanse percussie

Project Varanasi: uitwisseling en samenwerking met Indië

Concertreeks Indische klassieke muziek

Project Kenitra – Marocco: uitwisseling

2003

Oprichting Cultuurwerkplaats Gondwana

Kundabuffi: Schoolvoorstellingen (212)      

Kundabuffi’s schatkamer:  Vredeshuis Gent (50)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (134)

Moeder Aarde en de Kokakolakid: project duurzame ontwikkeling

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana: culturele activiteiten (40)

Samenwerking vzw Perspectief

Project Burkina Faso: uitwisseling en samenwerking met Nécrée in Ouagadougou

Concertreeks traditionele westafrikaanse percussie

Project Varanasi: uitwisseling en samenwerking met Indië

Concertreeks Indische klassieke muziek

Project Kenitra/Marrakech – Marocco: uitwisseling gehandicaptenzorg

Concerten Kenitra en Marrakech

2004

Kundabuffi: schoolvoorstellingen (224)      

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (196)

Kundabuffi’s schatkamer:  Vredeshuis Gent (60)

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana (109)

Project Mali: uitwisseling/tentoonstellingen/werkwinkels 

Project Burkina Faso: samenwerking met Nécrée in Ouagadougou

Project Varanasi: uitwisseling en samenwerking met India

Concertreeks Indische klassieke muziek

Project Kenitra/Marrakech – Marocco

Concertreeks Arabische klassieke muziek

Samenwerking vzw Perspectief: interculturele ontmoeting

Samenwerking Art.27 vzw: eerlijke kunst

Uitwisselingen met Indië, Marocco en Burkina Faso

Project Afrika Wunderbar

Demo-productie Afro-india

Klankproductie verhaal en muziek voor inleefatelier Wereldplein Bokrijk

2005

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (132)      

Kundabuffi’s schatkamer: mei/juni+nov/dec Vredeshuis Gent  (86)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (142)

Concerten wereldmuziek: 16

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana: (110)

Straattheaterproject Ten Onderwijs – Provincie Limburg

Projectontwikkeling Burkina Faso en Indië

World sessions: world lounge project

Gondwana: infrastructuurwerken

2006

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (140)      

Kundabuffi’s schatkamer: mei/juni+nov/dec Vredeshuis Gent  (57)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (178)

Concerten wereldmuziek: 34

Nacht van de percussie/Kundafesto/Worldwide 

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana: (230)

Tentoonstellingen beeldende kunst: 5

Straattheaterproject Ten Onderwijs – Provincie Limburg

Projectontwikkeling Burkina Faso en Indië

Straattheater Red de aarde (20)

2007

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (92)        

Kundabuffi’s schatkamer: mei/juni+nov/dec Vredeshuis Gent  (60)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (201)

Babylon Bamboo Bus: straattheaterproject met jongeren (27)

Concerten wereldmuziek (22)

CD-productie Oriëntal Moods II

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana: (212)

Nacht van de percussie/Kundafesto/Worldwide

Projectontwikkeling Burkina Faso en Indië

 

2008

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (99)        

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent  (56)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (139)

Straattheater Ten Onderwijs Provincie Limburg

Babylon Bamboo Bus: straattheaterproject met jongeren (27)

Concerten wereldmuziek (26)

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana: (140)

Nacht van de percussie/Kundafesto/Worldwide

Project Mali

2009

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (214)      

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent  (54)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (229)

Babylon Bamboo Bus: sociaalartistiek straattheaterproject (33)

Concerten wereldmuziek (8)

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana: (45)

Nacht van de percussie/Kundafesto/Worldwide

Project Mali: uitwisseling

CD-productie Native Soil

2010

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (71)        

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent  (57)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (127)

Zuiderkaravaan/Babylon Bamboo Bus: sociaalartistiek straattheaterproject (41)

Concerten wereldmuziek (12)

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana (38)

Uitwisselingen naar Mali/Burkina Faso en met India, Thailand en Indonesië

Project Mali: Ouolobougou

2011

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (152)      

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent  (55)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (162)

Zuiderkaravaan/Babylon Bamboo Bus: sociaalartistiek straattheaterproject (47)

Concerten wereldmuziek (30)

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana: (3)

Project Mali: Ouolobougou

Productie overgangsrituelen Hogeschool Gent

2012  

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (80)        

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent/ Wereldplein Bokrijk  (113)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (163)

Zuiderkaravaan/Babylon Bamboo Bus: sociaalartistiek straattheaterproject (45)

Concerten wereldmuziek (27)

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana (15)

Planet Kundabuffi (Belgische Technische Commissie)

Campagne Limburg aan zee

Project Mali: Ouolobougou

2013

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (106)      

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent  (63)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (221)

Zuiderkaravaan/Babylon Bamboo Bus: sociaalartistiek straattheaterproject (13)

Concerten wereldmuziek (32)

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana (16)

Planet Kundabuffi (Belgische Technische Commissie)

Campagne Limburg aan zee (Provincie Limburg)

Project Mali: Ouolobougou

Uitwisseling met India

2014

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (77)        

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent  (58)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (167)

Zuiderkaravaan/Babylon Bamboo Bus: sociaalartistiek straattheaterproject (13)

Concerten wereldmuziek (30)

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana (38)

Planet Kundabuffi (Belgische Technische Commissie)

Campagne Limburg aan zee (Provincie Limburg)

Project Mali

2015

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (59)        

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent  (57)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (178)

Zuiderkaravaan/Babylon Bamboo Bus: sociaalartistiek straattheaterproject (21)

Concerten wereldmuziek (31)

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana (4)

Campagne Limburg aan zee (Provincie Limburg)

Project Toubacouta Senegal

2016

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (41)        

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent  (52)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (140)

Zuiderkaravaan/Babylon Bamboo Bus: sociaalartistiek straattheaterproject (5)

Concerten wereldmuziek (62)

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana (6)

Campagne Wereldwijken (Provincie Limburg)

Project Toubacouta Senegal / Wenchi Ghana

2017

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (103)      

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent/ Provincie Limburg  (79)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (359)

Zuiderkaravaan/Babylon Bamboo Bus: sociaalartistiek straattheaterproject (2)

Concerten wereldmuziek (50)

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana (3)

Campagne Wereldwijken (Provincie Limburg)

Project Toubacouta Senegal

2018

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (82)        

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent/ Provincie Limburg  (92)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (423)

Zuiderkaravaan/Babylon Bamboo Bus: sociaalartistiek straattheaterproject (2)

Concerten wereldmuziek (46)

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana (83)

Campagne Wereldwijken (Provincie Limburg)

Project Toubacouta Senegal

2019

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (84)        

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent/ Provincie Limburg  (103)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (317)

Concerten wereldmuziek (48)

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana (38)

Campagne Wereldwijken (Provincie Limburg)

Uitwisselingproject Toubacouta Senegal

2020

Kundabuffi: muziektheatervoorstellingen (35) (53)

Kundabuffi’s schatkamer: Vredeshuis Gent/ Provincie Limburg  (45) (76)

Werkwinkels voor onderwijs en verenigingen (39) (66)

Concerten wereldmuziek (5) (7)

Wereldcultuurwerkplaats Gondwana: (3) (16)

Project Toubacouta Senegal

2021/2022

KUNDABUFFI: wereldmuziek en wereldburgerschap

MOVING CULTURES: wereldcultuurproducties

GONDWANA: natuur- en cultuurbeleving

Aantal activiteiten per jaar

1995 – 95

1996 – 127

1997 – 220

1998 – 271

1999 – 296 

2000 – 370

2001 – 418

2002 – 417

2003 – 444

2004 – 519

2005 – 486

2006 – 610

2007 – 625

2008 – 503

2009 – 517

2010 – 425

2011 – 430

2012 – 461

2013 – 460

2014 – 397

2015 – 350

2016 – 318

2017 – 619

2018 – 754

2019 – 614

2020 – 165 (262)

2021 – 196 (146)